IMG_8757.jpg

Løgpuré

 
 

En veritabel umami-bombe

Uanset om du serverer lam, okse eller gris, så er det et kæmpehit med denne umami-bombe på siden. Den er perfekt som tilbehør til nytårsmiddagen, og der skal ikke bruges særlig meget pr. person, da det er en kraftig sag.

INGREDIENSER

  • Tre store løg

  • Evt. et par fed hvidløg

  • Tørret timian

  • Okse/kalvefond

  • Smør

  • Sukker

  • Worchestershire Sauce

SÅDAN GØR DU

  • Skær løgene i skiver og steg dem af på en pande ved middelvarme i smør. Husk at krydre dem godt med salt og peber. De skal ikke branke.

  • Når løgene er blevet godt bløde, drysser du en 1 -2 tsk sukker ud over og lader sukkeret karamellisere, inden du hælder en god kraftig oksefond på panden, til det næsten dækker løgene. Tilsæt timian og Worchestershire Sauce og lad så løgene simre ved middelvarme.

  • Løgene er først færdige, når de er helt bløde (cirka 20 min), og fonden er kogt kraftigt ind. Derefter hælder du det hele ned i en blendervenlig beholder og giver det fuld skrue, indtil det er helt smooth. Jo koldere pureen er, des mere fast vil den blive

  • Nu skal du smage det til. Puréen burde være PACKED med dyb umami-smag. Men der kan godt være brug for lidt mere salt/peber eller syre. Sidstnævnte justerer du med lidt mere Worchestershire Sauce. Eller lidt citronsaft, æblecidereddike eller gastrik (Se opskrift her).

  • Når du er tilfreds med smagen, hælder du det enten i en skål og sætter på bordet. Eller hvis du vil anrette på tallerken, hælder du det op i en plastikflaske med hætte, som du kan lave små, fine ’dutter’ på tallerkenen med. Flasken er også perfekt til at opbevare i køleskabet.

 
 
Når du har kogt væsken og løgene ind som på billede, er du kun et par minutter fra at kunne blende.

Når du har kogt væsken og løgene ind som på billede, er du kun et par minutter fra at kunne blende.