‘sommerfugl-kylling’ i spicy cola-glace

IMG_9997.jpg
 
 

Stegt KYLLINGBRYST i spicy asiatisk cola-glace:

I denne ret får du to tips, der er sat sammen til en lækker asiatisk ret, men du kan også bruge de to tips hver for sig i helt andre retter. Det ene tip er, at du lægger et snit på langs i den tykke ende af kyllingbrystet cirka halvvejs igennem fileten. Så åbner du fileten op, lægger den fladt på et skærebræt og trykker den fladt med håndroden. På engelsk kaldes det at ‘butterfly‘ din kylling - nok fordi man nærmest laver to vinger af den tykke del af kødet. Som når en sommerfugl slår vingerne ud. Idéen er, at kødet bliver lige tykt over det hele, modsat et normalt kyllingbryst, der er tykt i den ene ende og tyndt i den anden. Det giver en længere stegetid før den tykke ende er gennemstegt, og den tynde ende når at blive tør. Men ‘sommerfugle-metoden’ sikrer hurtig tilberedning og saftigt kød. Det andet tip er opskriften på en spicy cola-sirup, som du kan bruge i dressinger, i saucer eller til at glasere kød i. Fungerer også fantastisk med svinekød og oksekød!

INGREDIENSER:
◾️ Fire kyllingbryster
◾️ Et spidskål
◾️ En rød chili
◾️ Fire forårsløg
◾️ Olivenolie
◾️ Sesamolie
◾️ Flagesalt og friskkværnet sort peber
◾️ Asiatisk cola-sirup (Se opskriften herunder)

ASIATISK COLA-SIRUP:
◾️ To dåser coca-cola
◾️ To spsk. skiver af frisk ingefær
◾️ To fed hvidløg skåret i tynde skiver
◾️ Tre spsk. soya
◾️ To spsk. risvineddike
◾️ Saft fra en halv øko-citron
◾️ Revet skal fra en halv øko-citron
◾️ Hvis du vil, kan du selv prøve at smide flere asiatiske smagsgivere i. Citrongræs, kaffir limeblade og stjerneanis er gode bud.

SÅDAN LAVER DU COLA-SIRUP:
◾️ Alle ingredienser hældes i en gryde.
◾️ Kog over middel varme, til mængden er reduceret til cirka en tredjedel.
◾️ Hæld siruppen igennem en si for at fjerne ingefær, hvidløg og eventuelle andre urter og lignende.
◾️ Stil den på køl.

SÅDAN GØR DU:
◾️ Skær kyllingbrysterne ud efter ‘sommerfugle-metoden‘ beskrevet i indledningsteksten til denne artikel. Drys dem derefter med salt og peber.
◾️ Hæld en god slat olivenolie på to pander og steg kødet ved middelhøj varme. Med mindre du har en pande, hvor alle fire filetter kan ligge på - men det har de færreste.
◾️ Vend dem gerne flere gange undervejs, og giv dem lidt mere olivenolie, hvis panderne virker tørre.
◾️ Snit spidskål, chili og forårsløg. Vend spidskålen i lidt sesamolie, som du rører en dressing af sammen med cola-siruppen.
◾️ Når kødet er gennemstegt, hælder du to-tre spsk. cola-sirup på panderne per kyllingbryst. Så omkring 10 spsk. passer meget godt. Lad siruppen skumme op og karamelisere, mens den blander sig med olivenolien og saften fra kødet. Vend kyllingen i den tyknede cola-glace, så kødet bliver glaseret i den krydrede sødmefulde sauce.
◾️ Læg en håndfuld spidskål på hver tallerken. Anret en kyllingfilet hvilende skråt på kålen. Hæld et par skefulde glace over kødet, og drys med forårsløg og chili. Server straks! Velbekomme!