IMG_0229.jpg

Gratinerede blåmuslinger

Med estragonsmør

 
 

Blæret forret

Denne forret eller lille snack tager kegler - selv hos dem, der rynker på næsen over muslinger.

Jeg serverede den selv som tilbehør til en bisque på blåmuslinger, for så kunne jeg koge fond af de overskydende skaller. En smart måde at lave to retter på og udnytte råvarerne fuldt ud.

Til sammen fungerede det perfekt som en blæret forret til en festlig middag. Selv fik jeg det til nytår. Find i øvrigt opskriften på bisquen her

INGREDIENSER:

  • Blåmuslinger (antallet afhænger af gæsterne - men regn med 4-5 til hver gæst)

  • Et stort Løg

  • 2 gulerødder

  • Evt. lidt fennikel

  • 50 gram smør

  • Et par glas hvidvin

  • 3-4 fed hvidløg

  • En håndfuld frisk, hakket estragon (eller en anden krydderurt, hvis du har)

  • Lidt revet citronskal

  • En smule rasp (gerne pankorasp, hvis du kan finde det)

  • En smule friskrevet parmesan (eller grana padano)

  • Lidt olie, salt og peber

SÅDAN GØR DU:

Begynd med at vaske muslingerne. Dem, der ikke er lukkede, eller som ikke lukker sig sammen, når du banker dem ned i bordet, skal kasseres. Og det skal de muslinger, der er gået i stykker også.

Steg løg, gulerødder, hvidløg og evt. fennikel af i lidt olie, og når det bløder lidt op, hælder du hvidvinen på og lader det koge op.

Derefter tilsætter du et par dl kogende vand, hælder muslingerne i gryden og lægger låg på. Det skal KUN have et minut, så de åbner sig.

Fisk muslingerne op og hiv den halvdel af skallerne af, som muslinger ikke ligger i. Kom gerne dem tilbage i gryden og kog videre på dem og lav bisquen, som jeg beskriver ovenfor. De muslinger, du skal bruge stiller du til side.

Bland smør, et fed presset hvidløg, estragon, citronskal fra en halv citron, lidt salt og peber til en kryddersmør. Fordel derefter en ‘klat smør’ i hver musling og top af med en blanding af parmesan og rasp. Jeg bruger gerne 50/50.

Muslingerne kan nu sættes på køl med lidt sølvpapir over, indtil du skal bruge dem. Men ellers skal de have 2-3 minutter under grillen i ovnen på højeste niveau. Lige så snart, du kan se, at rasp/parmesan bliver gylden og smøret bobler lystigt nedenunder, er de klar.

Spis straks!