Crazy con carne: 3 slags kød - 5 slags chili

Intens og dyb i smagen. Karameliseret og smeltende mør i munden. Og så med en perfekt snigende ‘varme’ til sidst.

Intens og dyb i smagen. Karameliseret og smeltende mør i munden. Og så med en perfekt snigende ‘varme’ til sidst.

 
 

chili con carne i den mest ultimative form:

Glem alt om den type chili con carne, du måske har smagt mange gange, som i bund og grund bare er en kødsauce med chili og bønner. Her er en chili con carne, som er så voldsomt kompleks og dyb i smagen, at du på INGEN måde kan sammenligne den med ‘kødsauce-versionen’. Store møre kødstykker, masser af chilivarme og så indeholder den både rødvin, kaffe, kanel, mørk chokolade og whisky. Denne chili con carne er festmad, der bare passer sig selv - men vil give dig anerkendende nik fra alle dine gæster. (Portionen er til cirka 10 voksne, hvis den bliver serveret sammen med ris/brød og lidt guacamole og salat.)

Se i øvrigt opskriften på den helt rigtige guacamole her

INGREDIENSER:
◾️ Cirka 2,5 kilo svinenakke-filet
◾️ Et kilo hakket oksekød
◾️ En halv kilo bacon (Et helt stykke bacon)
◾️ Fire dåser hakkede tomater
◾️ En stor dåse tomatpuré
◾️ Tre dåser kidneybønner
◾️ Fire bouillonterninger(Helst svin og okse)
◾️ Seks fed hvidløg
◾️ Fire løg
◾️ 15 cl røget whiskey
◾️ En stærk kop kaffe
◾️ To kanelstænger
◾️ 100 gram mørk chokolade
◾️ En halv flaske rødvin
◾️ To spsk. stødt spidskommen
◾️ To spsk. sød røget paprika
◾️ En spsk. tørret timian
◾️ Røde og grønne chilier(De relativt milde fra supermarkedet)
◾️ Jalapenos-chili (gerne de syltede)
◾️ Habanero-tabasco(Eller en anden chilisauce, du kan lide)
◾️ Chipotle-tabasco(Eller en anden chilisauce, du kan lide)
◾️ Piri-piri-chilisauce(Eller en anden chilisauce, du kan lide)
◾️ Flagesalt og friskkværnet sort peber
◾️ Æblecidereddike og rørsukker til at justere syre og søde i retten til sidst.

SÅDAN GØR DU:
◾️ Skær bacon i tern på 2x2 cm. Skær svinefileten i stykker på 5x5 cm.
◾️ Steg baconternene gyldne i en STOR gryde. Tag herefter bacon op på en tallerken. Steg svinefileten i baconfedtet - steg kun kødet i et lag, så alle kødstykker har kontakt med bunden af gryden. Kødet skal steges og få en lækker stegeskorpe, det skal ikke koges eller dampes! Hver kan en portion kød en gyldent på alle sider, tages de op, og næste hold smides i.
◾️ Når både bacon og svinefilet ligger gyldentstegt på nogle tallerkener, smider du oksekødet i gryden - også her ad flere omgange, så det steger i stedet for at dampe eller koge. Det skal have farve og stegeskorpe. Det giver smag til hele din ret.
◾️ Når sidste portion oksekød er ved at være stegt, smider du al oksekød tilbage i gryden. Smid tomatpuré, knust hvidløg, hakkede løg, hakkede chilier(2-3 stykker), timian, paprika og spidskommen ned til kødet. Rør grundigt rundt, mens det steger i cirka fem minutter.
◾️ Herefter smider du bouillonterninger, whisky, kaffe, rødvin, kanelstænger i gryden. Rør rundt, mens du lader alkoholen fordampe i cirka fem minutter.
◾️ Så er tiden kommet til de hakkede dåsetomater, som hældes i gryden sammen med den mørke chokolade i tern. Rør rundt i et par minutter.
◾️ Nu smider du den stegte bacon og de store tern af gyldentstegt svinefilet i gryden, sammen med cirka en spsk. friskkværnet sort peber.
◾️ Skru ned for varmen, så retten bare står og småkoger. Det skal den gøre i cirka to timer, hvorefter du tjekker, om de store stykker svinefilet er ved at være møre. (Husk at røre i gryden flere gange undervejs, så retten ikke brænder fast i bunden af gryden.) Er stykkerne af svinefilet ikke møre efter to timer, giver du retten en halv time mere, inden du hælder vandet fra dåsebønnerne - og hælder bønnerne i retten.
◾️ Når bønnerne har fået cirka 15 minutter, skal du smage retten til, før servering. Skal den have mere salt, eller var salten fra bouillonterninger og bacon nok? Er den for syrlig? For sød? Eller mangler den både syre og sødme? Som regel vil den godt kunne klare både lidt æblecidereddike og nogle spsk. sukker, som vil hjælpe med at fremhæve de mange komplekse smage i retten.
◾️ Servér med godt brød, guacamole og en let salat.